Heart Chat Bubble

Monday, October 3, 2016

Clinical Medicine Practical

Among all the subjects that i had learnt before, i think this is the best subject ever. But still, kenapaaaa nanti ada OSPE haa ni yang taksuka takbest taknak takut. Lagi rela la jawab sampai dua tiga paper daripada OSPE. 

First, ofcourse sebab that kind of public fright whatsoever tu. Ha, lagi la kalau nervous dengan cuma bagi masa 5 minit je nak fikir diagnosis oh nehi memang otak jammed rasanya nanti. Tapi kalau bukan sekarang, bila lagi nak berubah kan? Baru practice history taking dengan kawan sendiri pun macam apa jammed tak tau nak tanya apa siap gegelak lagi macam mana la nanti nak face-to-face dengan patient satu hari nanti. Elak patient mintak tukar doctor je nanti huahahaha.


That day (28.09.2016), first time la rasanya dapat masuk simulation ward. Ingatkan budak MBBS je dapat merasa masuk sana haa kitorang pun dapat ok. Kiranya macam practice history taking sekali dengan first practical physical examination a.k.a kena measure blood pressure (dengar je memula semua like... hek eleh kacang je ni). Tapi haaa hambik kau, padan muka siapa suruh sem satu dulu masa class Cardiovascular buat memain haa lepastu kalini habis lupa step semua. Berapa jam haritu sampai berpeluh nak dengar Korottkof sound punya pasal huahahaha jahanam betul memasing.

Lepas memasing dah dapat blood pressure 'patient' memasing, lepastu memasing mula la gatal tangan nak bergambar lagi-lagi aku la kan konon sebab rasmikan labcoat baru hahaha gedik gila. Menggeletar mintak permission Dr Thazin takut nanti kena sembur tak proffessional ke apa sebab nak bergambar dalam ward, tapi nasib baikkkkkkk she's soo kind siap bergambar sekali hahaha.

So here we go.....


#KasiChanceLah #AcahKejap :p 



Dengan Dr Thazin yang comel plusplus :p

Haa, gaya memasing dah macam apa dah hahaha.



Looking forward for the next practical session with Dr Thazin:)

No comments: